LATO W TEATRZE2018

W 2018 roku nasza Fundacja znalazła się w niewielkim gronie instytucji kultury i organizacji pozarządowych, które przystąpią do realizacji dwutygodniowych warsztatów twórczych dla dzieci i młodzieży w ramach 11 edycji programu LATO W TEATRZE!

LATO W TEATRZE to ogólnopolski program Instytutu Teatralnego im. Z. Raszewskiego w Warszawie finansowany ze środków Ministerstwa Kultury

i Dziedzictwa Narodowego.

Nasza, sułkowicka, edycja LWT będzie realizowana wokół tematów proekologicznych, przyrodniczych i krajoznawczych. Najważniejszą inspiracją do pracy będzie książka islandzkiego pisarza Andri Snær Magnasona, „Historia błękitnej planety”. Jest to mądra książka dla dzieci

o naturalnych zasobach, świadomości ekologicznej i braniu odpowiedzialności za swoje działania. Ale podejmuje również bardzo „dorosłe” tematy, takie jak manipulacja i konsumpcjonizm. W ramach warsztatów twórczych przygotujemy z dziećmi kilka audycji radiowych, które zostaną wyemitowane w Radiu Andrychów. Stworzymy film, który będzie promował idee proekologiczne i piękno lokalnego krajobrazu. Przygotujemy plenerową instalację oraz widowisko, do których udziału zaprosimy wszystkich mieszkańców Sułkowic!

Do prowadzenia dwutygodniowych warsztatów twórczych zaprosimy artystów i specjalistów z całej Polski. Dzieci wezmą udział w zajęciach filmowych, radiowych, teatralnych, scenograficzno-plastycznych i in.

Do udziału w naszym projekcie zapraszamy dzieci w wieku 7-10 lat, od 13 do 25 sierpnia 2018 r. Zajęcia będą prowadzone w trybie 6-godzinnym od poniedziałku do piątku oraz 3-godzinnym w soboty na terenie Sułkowic (Bolęcina i Łęg).

Rekrutacja i dodatkowe informacje poprzez mail fundacji: profundacjafuturo@gmail.com

oraz telefonicznie: 606 151 995

LATO W TEATRZE to program Instytutu Teatralnego im. Zbigniewa Raszewskiego w Warszawie, realizowany ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Jego celem jest popularyzowanie pedagogiki teatru. Program składa się z konkursu grantowego na realizację dwutygodniowych warsztatów artystycznych dla dzieci i młodzieży, szkoleń z zakresu pedagogiki teatru oraz artystyczno-edukacyjnych projektów objazdowych w namiocie cyrkowym. W aktualnej 11. edycji programu dofinansowanie otrzymało 40 ośrodków z całej Polski – 17 organizacji pozarządowych i 23 samorządowe instytucje kultury. Instytucje, które w poprzednich latach co najmniej trzykrotnie organizowały Lato w teatrze, mają za zadanie zrealizować projekt wspólnie z organizacją partnerską, która dotychczas nie brała udziału w programie. Ten moduł został nazwany Lato w teatrze +, a dofinansowanie przyznano 5 ośrodkom. W tym roku udział w Lecie w teatrze weźmie ponad 1200 uczestników. Autorskie warsztaty przygotowywane przez pedagogów i artystów są dla dzieci i młodzieży szansą na poznanie i samodzielne wykorzystanie teatralnego języka, a przede wszystkim na twórcze wyrażenie siebie i zabawę teatrem.

Więcej o programie na: www.latowteatrze.pl www.facebook.com/programLatowteatrze

LATO W TEATRZE 2018 organizują:

w ramach modułu LATO W TEATRZE+ Gminny Ośrodek Kultury w Stepnicy + Gryfiński Dom Kultury, Teatr Lalek Pleciuga w Szczecinie + Miejski Ośrodek Kultury w Policach, Teatr Lalki i Aktora „Kubuś” w Kielcach + Centrum Edukacji i Kultury „Szklany Dom” w Ciekotach, Teatr Zagłębia w Sosnowcu + Miejski Klub Maczki, Wrocławski Teatr Lalek + Wrocławski Teatr Pantomimy im. H. Tomaszewskiego w ramach modułu LATO W TEATRZE Centrum Kultury Gminy Jabłonna, Centrum Kultury i Promocji Gminy Ciężkowice, Europejskie Centrum Bajki im. Koziołka Matołka w Pacanowie, Fundacja Bieszczadzka (Ustrzyki Dolne), Fundacja CircArt (Chełmża), Fundacja Da Radę (Nysa), Fundacja MUCHA (Rumia), Fundacja PRO FUTURO (Sułkowice), Fundacja Rozwoju Sztuki Tańca (Białystok), Fundacja Szafa Gra (Ornontowice), Fundacja Sztuki „JAW DIKH” (Czarna Góra), Fundacja t: (Wałbrzych), Gminny Ośrodek Kultury i Sportu w Golczewie, Gminny Ośrodek Kultury w Górznie, Gminny Ośrodek Kultury w Kłodawie z/s w Wojcieszycach, Gminny Ośrodek Kultury w Krzywem, Gminny Ośrodek Kultury w Suszcu, Grupa Inicjatywna Baranówko (Baranówko), Małopolski Instytut Teatralny (Gmina Wielka Wieś), Miejska Biblioteka Publiczna w Bornem Sulinowie, Nowy Teatr im. Witkacego w Słupsku, Ośrodek Dokumentacji Sztuki Tadeusza Kantora Cricoteka w Krakowie, Stowarzyszenie Calos Cagathos (Zambski Kościelne), Stowarzyszenie im. Stanisława Brzozowskiego (Cieszyn), Stowarzyszenie Inicjatyw Kulturalnych Tartak (Sejny), Stowarzyszenie K.O.T. (Wojnowice), Stowarzyszenie Promocji Artystycznej (Solniki), Stowarzyszenie Teatr Krzyk (Maszewo), Śląski Teatr Lalki i Aktora „Ateneum” w Katowicach, Teatr Dzieci Zagłębia im. Jana Dormana w Będzinie, Teatr im. Aleksandra Fredry w Gnieźnie, Teatr im. Juliusza Osterwy w Gorzowie Wielkopolskim, Teatr im. Wojciecha Bogusławskiego w Kaliszu, Teatr Polski w Poznaniu, Wojewódzki Ośrodek Animacji Kultury w Toruniu.

Zapraszamy również do zapoznania się z fanpage'em Instytutu Teatralnego: www.facebook.com/instytutteatralny

it_15lat___Bold_full.jpg
e-teatr_.jpg