LATO W TEATRZE2020

Ostatnia zima w Sułkowicach, czyli Lato w teatrze 2020!

Tegoroczna edycja „Lata w teatrze”, w tym niezwykłym czasie pandemii znów zagości do Sułkowic. Projekt prowadzi jak zawsze Fundacja Pro Futuro z Sułkowic. Jest to dla nas spore wyróżnienie, bo ten prestiżowy ministerialny projekt bardzo trudno pozyskać, tym bardziej trzeci raz z rzędu!

„Lato w teatrze” jest programem Instytutu Teatralnego im. Z. Raszewskiego i będziemy go prowadzić w formie półkolonii teatralnych. Tegoroczna edycja będzie realizowana od 10 do 23 sierpnia, oczywiście w Sułkowicach, pod znamiennym tytułem „Ostatnia Zima w Sułkowicach”. Motywami przewodnimi będą zmiany klimatu, a również społeczne tematy akceptacji. Przewodnikiem po naszych historiach będzie postać tajemniczego Yeti.

Ze względu na obostrzenia związane z epidemią koronawirusa tegoroczna edycja będzie wyjątkowa. Obecnie pracujemy nad zmianami, z pewnością będzie dużo nowości w stosunku do poprzednich edycji. Być może część zajęć będzie przeprowadzanych on-line, przy pomocy ciekawych, nowatorskich rozwiązań. Przykładamy jednak starań, aby przeprowadzić „Lato w teatrze” przede wszystkim przy pomocy znanych działań, jak warsztaty scenograficzno-plastyczne, muzyczne, teatralne czy audiowizualne. Warsztaty będą prowadzić m.in. aktorzy Teatru Figur Kraków oraz scenografowie i inni zaproszeni artyści.

Naszymi niezawodnymi partnerami jak zawsze są: Centrum Kultury i Wypoczynku w Andrychowie, Zespół Szkół Samorządowych

w Sułkowicach-Łęgu oraz Stowarzyszenie Dajmy Dzieciom Radość z Sułkowic.

Obecnie rozpoczynamy rekrutacje. Do udziału w naszym projekcie zapraszamy młodzież w wieku 10-14 lat. Koszt udziału w projekcie wynosi 50 zł od osoby.

Zainteresowanych rodziców prosimy o kontakt poprzez mail fundacji: profundacjafuturo@gmail.com.

LATO W TEATRZE to program Instytutu Teatralnego im. Zbigniewa Raszewskiego w Warszawie, realizowany ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Jego celem jest popularyzowanie pedagogiki teatralnej. Program składa się z konkursu grantowego na realizację dwutygodniowych warsztatów artystycznych dla dzieci i młodzieży, szkoleń z zakresu pedagogiki teatru oraz artystyczno-edukacyjnych projektów objazdowych w namiocie cyrkowym. W aktualnej 13. edycji programu dofinansowanie otrzymało 40 ośrodków z całej Polski – 17 organizacji pozarządowych i 23 samorządowe instytucje kultury. Instytucje, które w poprzednich latach co najmniej trzykrotnie organizowały Lato w teatrze, mają za zadanie zrealizować projekt wspólnie z organizacją partnerską, która dotychczas nie brała udziału w programie. Ten moduł został nazwany Lato w teatrze +, a dofinansowanie przyznano 4 ośrodkom. Autorskie warsztaty przygotowywane przez pedagogów i artystów są dla dzieci i młodzieży szansą na poznanie i samodzielne wykorzystanie teatralnego języka, a przede wszystkim na twórcze wyrażenie siebie i zabawę teatrem.

Więcej informacji na temat programu na:
www.latowteatrze.pl
www.facebook.com/programLatowteatrze

www.facebook.com/instytutteatralny

LATO W TEATRZE 2020 organizują:

w ramach modułu LATO W TEATRZE A la teatr, Babiogórskie Centrum Kultury im. dr Urszuli Janickiej – Krzywdy, Biblioteka - Centrum Kul-tury i Promocji Gminy Lubiewo, Centrum Kultury i Promocji Gminy Ciężkowice, Centrum Kultury i Pro-mocji Gminy Strzyżewice z siedzibą w Piotrowicach, Centrum Kultury i Sportu w Jabłonowie Pomor-skim, Centrum Kultury i Sztuki w Skierniewicach, Dom Kultury

w Strzelnie, Fundacja Ditero, Fundacja KONTRA/BANDA, Fundacja MUCHA, Fundacja PRO FUTURO, Fundacja t:, Fundacja Teatr Latarnia, Fun-dacja TIFF Collective, Gminne Centrum Kultury w Gorzycach, Gminny Ośrodek Kultury w Uściu Gorlic-kim, Lubartowski Ośrodek Kultury, Małopolski Instytut Kultury w Krakowie, Miejski Teatr Miniatura, Ośrodek Teatralny Kana, Ośrodek Kultury Kraków - Nowa Huta, Słupski Ośrodek Kultury, Stowarzysze-nie Bliżej Szkoły, Stowarzyszenie Kolektyw Kobietostan, Stowarzyszenie K.O.T., Stowarzyszenie Multi.Art, Stowarzyszenie Origo, Stowarzyszenie Rozwoju Gminy Dobre, Stowarzyszenie Teatr Nowy, Suwalski Ośrodek Kultury, Śląski Teatr Lalki i Aktora "Ateneum, Teatr im. Heleny Modrzejewskiej w Le-gnicy, Teatr im. Wilama Horzycy w Toruniu, Teatr Kameralny w Bydgoszczy, Terra Artis Lanckorona

1.it_logo_na plakaty.jpg
e-teatr_.jpg